BAE Systems zaplatí za korupci v Británii a USA 450 mil. dolarů

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. února (ČTK) - Korupční skandál britské zbrojovky BAE Systems Plc končí pokutami, které v Británii a USA dosáhnou kolem 450 milionů dolarů (8,65 miliardy Kč). Podnik s tím dnes uvedl, že dosáhl dohod s úřady v obou zemích.

Americkému ministerstvu spravedlnosti zaplatí koncern 400 milionů dolarů a britský protikorupční úřad SFO od něj obdrží 30 milionů liber. Zbrojovka se přiznala ke komplotu, při němž americké vládě předkládala zfalšované dokumenty, a k porušení pravidel při vyúčtovávání plateb v Tanzánii.

Předseda BAE Dick Olver ve zprávě uvedl, že koncern svých kroků lituje a že firma za své chyby přebírá plnou odpovědnost. Akcie BAE po zveřejnění zprávy vzrostly o 2,2 procenta.

Suma je výrazně nižší, než předvídaly nejhorší scénáře. Původně se myslelo, že samotný SFO může dostat až miliardu liber, pak se odhady snížily na 200 až 300 milionů.

V říjnu SFO oznámil, že je připraven vznést proti BAE Systems žalobu kvůli úplatkům, oficiálně ale o trestní proces nezažádal. Právní experti na to říkali, že koncern možná postihnou pokuty ve stamilionech liber, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK