Britský ministr: Reformu finančního systému je třeba prosadit

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Iqaluit (Kanada) 5. února (ČTK) - Vůle prosadit reformu finančního systému v poslední době poněkud slábne, reformu je ale třeba prosadit tak jako tak. Před schůzkou ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny nejvyspělejších zemí G7 to řekl britský ministr financí Alistair Darling. Obecná dohoda v otázkách, jako jsou požadavky na výši kapitálu bank, je ale podle něj zřejmá.

Darling však dal před zahájením dvoudenní schůzky v kanadském Iqaluit najevo určité obavy. Pohlídat je podle něj třeba to, že když se regulační orgány pokusí jedné instituci něco zakázat, tato zakázaná činnost se nepřesune na instituci jinou. Darlingovy poznámky dnes odvysílala kanadská televizní stanice BNN a jsou prý ze čtvrtečního rozhovoru.

Kanadský ministr financí Jim Flaherty dnes podotkl, že k otázce reformy finančního sektoru od schůzky očekává otevřenou diskuzi. Země G7 ale podle něj budou muset projednat i koordinovaný postup v otázce řešení příčin krize. K tomu prý patří i shoda v otázce kapitálových standardů.

Schůzka G7 se tentokrát koná na velmi neobvyklém místě. Město Igaluit leží asi 300 kilometrů od Polárního kruhu a podle sčítání lidu v roce 2006 mělo přes 6000 obyvatel, z toho 60 procent Eskymáků. Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet ve čtvrtek před odletem do Kanady zavtipkoval, že Iqaluit je vhodné místo na to, aby si delegáti při jednání zachovali chladnou hlavu. Průměrná teplota v Iqaluit totiž v únoru dosahuje minus 29 stupňů Celsia.

Skupina G7 zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Německo, Velkou Británii, Francii a Itálii. Vývoj z posledních měsíců nicméně ukazuje, že při řešení hospodářských a měnových záležitostí se stále více prosazuje širší fórum G20, které zahrnuje největší rozvinuté a rozvojové země, mezi nimiž je například i Čína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK