E15: Central Group čelí podezření z daňových úniků

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Policie vyšetřuje jednoho z největších tuzemských developerů, firmu Central Group, kvůli podezření z daňových úniků. Společnost podezření odmítá, policie zatím nikoho neobvinila. Informuje o tom dnešní vydání E15.

"Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu krácení daní podle paragrafu 148 trestního zákona," řekl E15 mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Roman Skřepek.

Policie loni na podzim udělala razii v sídle Central Group v Praze 4. "Stále probíhá vyhodnocování materiálů, které byly zajištěny v listopadu. Zatím nebyl nikdo obviněn," dodal Skřepek.

Vedení firmy tvrdí, že kauzu odstartoval některý z konkurentů. "Podezření kategoricky odmítáme a podle našeho názoru byl podnětem k prohlídce konkurenční boj," řekl deníku výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný. Společnost podala ústavní stížnost kvůli údajnému porušení práva na ochranu domovní svobody a vlastnictví. "Nebyly splněny zákonné podmínky pro provedení prohlídky," tvrdí Novotný.

Central Group je jedním z lídrů na tuzemském rezidenčním trhu. Majitelem 90 procent akcií je zakladatel společnosti a předseda představenstva Dušan Kunovský. V roce 2008 prodal za jednu miliardu korun desetiprocentní podíl ve firmě neznámé švýcarské finanční společnosti Global Property Capital.

Na konci roku 2008 čelil Central Group insolvenčnímu návrhu, který na něj podal jeden z dodavatelů, karvinská firma Šnapka Stavby. Městský soud v Praze návrh zamítl jako neopodstatněný. Central Group kvůli některým výrokům v souvislosti s řízením podal na majitele firmy Ivana Šnapku trestní oznámení. Tento případ zatím nebyl uzavřen, píše deník.

Central Group byla založena v roce 1994. Mezi současné největší projekty developera patří například pražský Zličín, kde chce v několika etapách postavit kolem 1400 bytů.

Auditovaný zisk Central Group před zdaněním se v roce 2008 zvýšil asi o 20 procent na 808 milionů korun. Hrubý zisk dceřiných společností, které patří do holdingu Central Group, pak v úhrnu činí dalších zhruba 40 milionů korun. Loňské výsledky firmy ještě nezveřejnila.

vrk

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK