Japonské akcie zahájily týden poklesem, dál oslabuje také euro

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. února (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem a jejich hlavní index uzavřel pod psychologicky důležitou hranicí 10.000 bodů. Dolů zamířily hlavně akcie exportních firem, které doplácejí na silný kurz jenu. Vysoké ztráty měl ale také pivovar Kirin, který vzdal plány na sloučení s pivovarem Suntory. Na devizových trzích kvůli problémům v části eurozóny dál klesá kurz eura.

Index Nikkei 225 si odepsal 105,27 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,05 procenta na hodnotě 9951,82 bodu. Uzavřel tak nejníže od 10. prosince loňského roku. Podobně širší index Topix klesl o jedno procento na 883,01 bodu.

Akcie pivovaru Kirin Holdings klesly o více než sedm procent, když firma oznámila, že spolu s jiným japonským pivovarem Suntory zrušily přípravy na sloučení. Spojením obou firem přitom měla vzniknout jedna z největších potravinářských a nápojových skupin na světě. Firmy se nedokázaly shodnout na tom, kdo a jak by sloučený podnik řídil.

K poklesu se vrátily také akcie Toyoty, které si odepsaly dalších 1,1 procenta na 3280 jenů, ačkoli většinu dne strávily v kladných hodnotách. Šéf Toyoty se v pátek zákazníkům omluvil za problémy, kvůli nimž podnik v celém světě stahuje do servisů miliony aut a řekl, že kontrolu kvality v Toyotě prověří nezávislí experti.

Na devizových trzích dál klesá euro, které doplácí na fiskální problémy v několika evropských zemích, především v Řecku. Vůči dolaru je nyní euro nejslabší za osm a půl měsíce, vůči japonskému jenu se ocitlo na zhruba ročním minimu. Otázkou fiskálních problémů v Evropě se zabývala i skupina G7, investoři jsou ale skeptičtí, že by něco vyřešila.

Euro k dolaru si odepsalo dalších 0,3 procenta a uzavřelo na 1,3637 USD. Od konce listopadu, kdy jednotná evropská měna vystoupila na 15měsíční maximum 1,5145 USD, už ztratila asi deset procent hodnoty. Rostou totiž obavy, že fiskální problémy Řecka se rozšíří na Portugalsko a pak také do Španělska.

Euro k jenu si odepsalo 0,2 procenta na 121,81 JPY, během pátku dokonce v jednu chvíli spadlo až na 120,70 JPY, což bylo zhruba roční minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK