Indická vláda čeká zrychlení růstu ekonomiky na 7,2 procenta

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 8. února (ČTK) - Růst indické ekonomiky by měl v tomto finančním roce, jenž skončí v březnu, zrychlit na 7,2 procenta ze 6,7 procenta v předchozím roce. Předpověděla to dnes indická vláda, která by tak mohla získat prostor k zahájení stahování stimulačních opatření.

"Tato čísla znamenají, že vláda bude muset zvážit odchod od rozpočtových stimulů," uvedl analytik Radžív Kumar ze společnosti ICRIER. "Očekávám, že minimálně představí plán pro tento odchod," dodal.

Podle agentury Reuters se v poslední době objevily náznaky, že indická centrální banka by mohla ještě před plánovaným dubnovým přehodnocením měnové politiky zvýšit úrokové sazby, aby zmírnila inflaci. "Banka bude pravděpodobně sledovat vládní kroky týkající se odchodu od stimulů, než rozhodne o úrokových sazbách," upozornil Kumar.

Jedním z hlavních motorů hospodářského růstu v Indii je zpracovatelská výroba, která by podle prognózy tamního statistického úřadu měla v tomto finančním roce stoupnout o 8,9 procenta. Zemědělská produkce by však kvůli nepříznivému počasí měla klesnout o 0,2 procenta.

Centrální banka již minulý měsíc zvýšila odhad růstu ekonomiky pro tento finanční rok na 7,5 procenta z dříve předpokládaných 6,5 procenta. Prognóza Mezinárodního měnového fondu počítá s růstem o 6,75 procenta. V letech 2003 až 2008 činilo průměrné tempo růstu indické ekonomiky 8,8 procenta ročně.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK