Analytici: Přebytek zahraničního obchodu letos klesne -------------------- --------------------

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu ČR v letošním roce by měl po loňském rekordním výsledku mírně klesnout. Zatímco zahraniční poptávka by se měla letos již ale zvýšit a přinést nové objednávky pro český průmysl a služby, domácí spotřebitelská poptávka by naopak měla zůstat ještě v útlumu, takže růst dovozu by měly táhnout především vyšší ceny surovin. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila.

Zahraniční obchod skončil loni podle dnešního sdělení ČSÚ rekordním přebytkem 153,2 miliardy korun, což byl meziročně o 85,9 miliardy Kč lepší výsledek. V prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 2,8 miliardy Kč, což proti prosinci 2008 představuje meziroční zlepšení o 11,9 miliardy Kč.

"V letošním roce čekáme jen o něco málo nižší celoroční přebytek než loni. Zatímco exportní poptávka se bude nadále zrychlovat, domácí poptávka zřejmě zůstane ještě po větší část roku v útlumu. Růst dovozu tak potáhnou především vyšší ceny surovin. Citelnější oživení domácí poptávky a s tím související výraznější pokles přebytku obchodní bilance předpokládáme až v příštím roce," uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

"V roce 2010 čekáme další kladný výsledek okolo 110 miliard Kč, nový rekord už nepadne," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Cena ropy a plynu podle ní už letos nebude vylepšovat bilanci tak, jak tomu bylo v roce 2009. "Oživení západních ekonomik přinese nové objednávky pro český průmysl a služby. Naopak české domácnosti výrazněji omezí spotřebu a bude se proto dovážet méně spotřebního zboží. Investice firem zůstanou slabé, dovoz strojů a zařízení nebude také nijak výrazně růst. Zvýší se ale dovoz polotovarů a materiálů, které spotřebuje český průmysl," uvedla.

Jan Vejmělek z Komerční banky očekává letos přebytek zahraničního obchodu na úrovni 100,7 miliardy Kč. "Určité oživení zahraniční poptávky v letošním roce sice může vést k vyššímu vývozu, nicméně problémem bude částečné doplnění zásob, které zvýší dovozy o 7,5 procenta po poklesu o 18,1 procenta v loňském roce", uvedl Vejmělek s tím, že komoditní bilance by se měla zhoršovat i v nadcházejících čtvrtletích kvůli vyšším cenám komodit.

"Za celý letošní rok čekáme zhoršení bilance k 90 až 100 miliardám Kč, prostor pro překvapení je dolů, případné vyšší oživení fixních investic by se promítlo do vyšších dovozů," dodal analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK