Pražská burza oslabila, dolů jí táhly hlavně bankovní tituly

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila. Po krátkém ranním optimismu následoval sestup. V závěru dne přišel index PX o 0,92 procenta a uzavřel na svém denním minimu 1122 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Index táhly dolů hlavně oba bankovní tituly, Komerční banka přišla o 1,99 procenta a rakouská Erste Bank o 1,36 procenta. Podobně se "dařilo" i energetické společnosti ČEZ, která ztratila 0,68 procenta. Rostly naopak akcie nováčka burzy, technologické společnosti KIT digital, které podražily o 4,11 procenta. Z větších emisí se dařilo mobilnímu operátoru Telefónica O2 a petrochemickému holdingu Unipetrol.

Akciové indexy ztrácely také na okolních středoevropských trzích, kde rovněž klesaly bankovní tituly. Varšavský WIG 20 byl o 1,9 procenta níže, frankfurtský Xetra DAX ztratil 1,11 procenta.

Akciové trhy v Evropě dnes v napětí očekávaly výsledek jednání představitelů eurozóny o pomoci Řecku. Jednání sice dopadlo úspěšně, ale přesto zaostalo za očekáváním investorů. "Jednání EMU nenaplnilo očekávání trhu," konstatoval analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Obecné formulace o "plné podpoře reformnímu snažení řecké vlády" akciovým trhům k růstu nepomohly a hlavní indexy proti středě ztratily. Pokles postihl zejména finanční sektor, který odepisuje okolo dvou procent. Proti sestupujícímu proudu se po oznámených výsledcích vydaly akcie belgické banky KBC. Majitelka ČSOB vykázala třetí kvartální zisk v řadě také díky přecenění některých derivátů, které stály za jejími ztrátami v roce 2008, dodal Adamkovič.

V centru nákupních objednávek byli opět bankovní zástupci, potvrdil analytik Patria Finance Josef Kohout. Likvidita však byla spíše nízká a nákupní apetit rychle vyprchal. Nákupní zájem byl po celý den patrný na akciích Telefóniky O2, které i přes ztráty v západoevropském regionu posílily a připsaly si tak 1,76 procenta zisku. Celkový zobchodovaný objem dosáhl během čtvrteční seance úrovně 1,66 miliardy korun, doplnil Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK