Temelín po odstávce připojil první výrobní blok k síti

14.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 14. února (ČTK) - Temelínská jaderná elektrárna po plánované zkoušce a kontrole zařízení obnovila dodávky elektřiny z prvního výrobního bloku. K síti byl připojen dnes ráno a od odpoledne bude pracovat na plný výkon, informoval ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Zkouška pádu klastrů byla úspěšná, rovněž kontrola systému olejové regulace nám potvrdila, že soustava je v pořádku," řekl Sviták. Blok byl odpojen v noci na sobotu. Původně měl být blok znovu připojen k síti až v noci na úterý. Odstávka ale byla kratší.

Zkouškou klastrů si elektrárna pravidelně prověřuje parametry palivových souborů umístěných v aktivní zóně reaktoru. Nynější zkouška byla poslední před letním přechodem na ruské jaderné palivo společnosti TVEL. Dosud palivo dodává americký Westinghouse, který se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína.

Letos jsou plánovány další dvě odstávky, právě kvůli výměně paliva. Jejich celková délka je 110 dnů. Odstávka druhého bloku začne 1. května a na prvním bloku bude zahájena 17. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK