Japonsko se obává, že potíže Toyoty zhorší jeho vztahy s USA

14.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Los Angeles 14. února (ČTK) - Japonsko se obává, že by potíže Toyoty s bezpečností jejích vozů mohly zhoršit vztahy země s USA, napsala agentura AP. Napětí mezi Washingtonem a Tokiem se zvýšilo, když jeden z republikánů ve Sněmovně reprezentantů tento týden vyzval šéfa automobilky Akia Toyodu, aby vypovídal před výbory Kongresu.

Vztahy mezi oběma státy již komplikuje přemístění základny americké námořní pěchoty Futenma na ostrově Okinawa. Japonská vláda údajně plán na přemístění základny stále přezkoumává.

Toyota uvedla, že se Toyoda chystá přijet do Spojených států začátkem března. Firma se ale odmítla vyjádřit ke zprávám z médií, podle nichž se manažer chystá na slyšení do Washingtonu. V plánu je, že před kongresovými výbory bude vypovídat šéf severoamerické divize automobilky Jošimi Inaba, uvedl koncern.

Poslední výzvu, aby řidiči přivezli vozy k opravě, zveřejnila Toyota v úterý a týkala se 440.000 vozů Prius. Již předtím přitom uvedl japonský ministr zahraničních věcí Kacuja Okada, že by se potíže Toyoty mohly stát diplomatickým problémem. Automobilka vyzvala celosvětově k opravám brzd a rychlostních pedálů celkem již 8,5 milionu aut své výroby.

Ve Spojených státech kvůli nekontrolovatelnému zrychlení toyot, které mělo za následek úmrtí lidí, již předložil právní zástupce pozůstalých dvou obětí tento pátek na Toyotu žaloby. Bude se jimi zabývat okresní soud v Los Angeles, na jehož předměstí severoamerická centrála automobilky sídlí. Toyota figuruje v Los Angeles také v několika návrzích na hromadnou žalobu, dodala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK