Ikea ve Francii řeší mzdové otázky a v Rusku podezření z úplatků

14.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm/Paříž/Moskva 14. února (ČTK) - Švédský nábytkářský gigant Ikea musel v sobotu zavřít jeden ze svých francouzských obchodů a dalších 22 mělo omezený provoz kvůli protestu nespokojených zaměstnanců. Chtějí vyšší mzdy. V Rusku musela Ikea pro změnu propustit dva manažery kvůli podezření z plánu podplatit místní energetiku.

Problémy společnosti Ikea začaly ve Francii před týdnem, když zaměstnanci 26 francouzských prodejen švédského řetězce vznesli požadavek na zvýšení mezd o čtyři procenta. Podnik nabídl zvýšení o dvě procenta, přičemž jedno procento má být navíc jen za zásluhy.

Odborový svaz CGT uvedl, že Ikea proto v sobotu musela zavřít prodejnu ve Franconville, severozápadně od Paříže. Mluvčí společnosti jen dodal, že Ikea považovala diskusi o mzdách za uzavřenou a že bude s odborovými předáky jednat v pondělí.

Kvůli podezření z úplatků Ikea v Rusku propustila jednoho manažera ze Švýcarska a jednoho ze Švédska. "Víme, že tam byly úplatky. Viděli jsme doklady," řekla mluvčí společnosti. Dodala, že je Ikea přesvědčena, že v situaci nehrál roli osobní prospěch.

Podnik odmítl energetiku jmenovat a uvedl, že situaci ještě prošetřuje a bude o ní informovat policii. Podezřelí manažeři pracovali ve vedení podniku v Petrohradě.

Generální ředitel skupiny Ikea Mikael Ohlsson byl případem hluboce znepokojen. Zdůraznil, že korupce je pro podnik naprosto nepřijatelná.

Ikea má přes 260 obchodů ve 25 zemích včetně Česka. V Rusku vlastní 12 nákupních center MEGA, v nichž má své prodejny, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK