Japonská ekonomika ve čtvrtletí vzrostla o 4,6 procenta

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. února (ČTK) - Japonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v celoročním přepočtu o 4,6 procenta. Růst byl rychlejší než se čekalo díky vyššímu vývozu i domácí poptávce. Za celý kalendářní rok však hrubý domácí produkt klesl o rekordních pět procent.

Japonsko si i loni udrželo pozici druhé největší ekonomiky světa, na paty mu však šlape Čína. Hodnota nominálního HDP Japonska loni činila zhruba 5,1 bilionu USD (97,5 bilionu Kč). Čína minulý měsíc uvedla, že hodnota její domácí produkce činila 4,9 bilionu USD.

Analytici dotazovaní agenturou AP v průměru očekávali celoroční růst o 3,4 procenta. Ve srovnání se třetím čtvrtletí ekonomika stoupla o 1,1 procenta.

Analytici však varují, že tempo růstu japonské ekonomiky zpomalí kvůli omezení výdajů na veřejné práce a snížení výdajů spotřebitelů. Nedomnívají se však, že by se ekonomika vrátila zpátky do recese, protože tempo růstu vývozu by mělo zrychlit. Ekonomiku by mohl podpořit i plán vlády vyplatit v druhé polovině roku vysoké dávky rodinám s dětmi, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK