Majitel Slovnaftu se ve čtvrtletí vrátil k zisku

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. února (ČTK) - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL se ve čtvrtém čtvrtletí vrátila k zisku, hlavně díky konsolidaci chorvatské skupiny INA. Čistý zisk za tři měsíce do konce prosince činil 27,3 miliardy forintů (2,6 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 33,4 miliardy HUF ve stejném období předchozího roku. Firma, která vlastní slovenskou rafinerii Slovnaft, to uvedla v dnešním prohlášení.

MOL se v loňském roce stal největším akcionářem chorvatského podniku INA. Celkem vlastní ve firmě 47 procent. Výsledky chorvatské společnosti firma zahrnula do svých výsledků od 1. července 2009. Bez zahrnutí mimořádných položek MOL zaznamenal ztrátu 4,8 miliardy HUF.

Provozní zisk bez mimořádných položek činil 25,8 miliardy HUF ve srovnání se ziskem 1,6 miliardy HUF před rokem a 41,2 miliardy ve třetím čtvrtletí. Provozní zisk divize průzkumu a těžby stoupl meziročně o 24 procent na 47,6 miliardy HUF. Divizi pomohla vyšší těžba i vyšší ceny, které částečně vyrovnaly negativní vliv růstu forintu vůči dolaru. Divize rafinace a prodeje však zaznamenala provozní ztrátu 18,3 miliardy HUF. Petrochemická divize skončila se ztrátou 3,6 miliardy HUF kvůli propadu marží, napsala agentura Reuters.

Na českém trhu s pohonnými hmotami podniká MOL prostřednictvím slovenské dceřiné společnosti Slovnaft, ve které drží 98 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK