ČSÚ:Dovozní ceny loni v průměru klesly o 3,5 pct., vývozní rostly

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Ceny dováženého zboží za celý loňský rok meziročně v průměru klesly o 3,5 procenta, naopak ceny vyváženého zboží se zvýšily o 0,2 procenta. Loni v prosinci se dovozní ceny meziročně snížily o 3,2 procenta a vývozní o 3,9 procenta. Proti listopadu dovozní ceny narostly o 1,7 procenta a vývozní o 0,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Z hlediska celého roku se v dovozu nejvíce snížily ceny minerálních paliv, chemikálií, polotovarů. Naopak nejvíce rostly ceny průmyslového spotřebního zboží a ceny strojů a dopravních prostředků.

Ve vývozu se zvýšily ceny nápojů a tabáku, průmyslového spotřebního zboží a ceny strojů a dopravních prostředků. Pokles cen statistici zaznamenali u ostatních surovin, minerálních paliv, chemikálií a polotovarů.

Na prosincový meziroční pokles cen dováženého zboží mělo největší vliv zlevnění polotovarů. Významně klesly i ceny ostatních surovin, potravin a strojů a dopravních prostředků. Podle ČSÚ rostly jen ceny minerálních paliv.

Ceny vyváženého zboží klesaly už pátý měsíc, přitom v listopadu to bylo o 3,4 procenta. Největší vliv na tento vývoj mělo snížení cen polotovarů. Významněji klesly ceny minerálních paliv, potravin a chemikálií. Zvýšily se jen ceny ostatních surovin.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, dosáhly v prosinci meziroční hodnoty 99,3 procenta a meziměsíčně 99,2 procent.

ktp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK