Výrobce nákladních aut MAN se propadl do ztráty

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. února (ČTK) - Německý výrobce nákladních aut a autobusů MAN se ve čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty 472 milionů eur (12,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 177 milionů eur ve stejném období předchozího roku. Důvodem byl prudký pokles poptávky způsobený recesí. Příjmy za říjen až prosinec klesly o 18 procent na 3,3 miliardy eur. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Ztrátu společnost vykázala i za celý rok. Ta činila 258 milionů eur, analytici přitom čekali ztrátu jen 158 milionů eur. Firma dodala, že její výsledky poškodily rovněž odpisy hodnoty podílu ve švédském výrobci nákladních vozů Scania ve výši 382 milionů eur a pokuta za úplatky 151 milionů eur.

MAN dodal, že plánuje vyplatit dividendu za loňský rok 25 centů na akcii. Analytici čekali dividendu až 50 centů na akcii.

MAN očekává, že výkon divize komerčních vozů bude v letošním roce na zhruba na stejné úrovni jako loni. V brazilské divizi MAN Latin America však čeká růst, napsaly agentury AP a Reuters.

MAN vyrábí kromě nákladních automobilů také autobusy, naftové motory a turbiny. Je rovněž poskytovatelem průmyslových služeb a zaměstnává více než 50.000 lidí po celém světě. Zhruba 30procentní podíl ve společnosti vlastní Volkswagen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK