Němci prý chtějí za viceprezidenta ECB Portugalce Constancia

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. února (ČTK) - Německo se bude snažit prosadit do funkce viceprezidenta Evropské centrální banky (ECB) současného šéfa portugalské centrální banky Vitora Constancia. Napsal to dnes německý list Süddeutsche Zeitung. Funkce viceprezidenta je druhá nejvyšší v ECB a uvolní se koncem května, kdy odchází současný viceprezident, Řek Lucas Papademos. Jeho nástupce zřejmě už dnes vyberou ministři financí eurozóny.

Süddeutsche Zeitung se opírá o informace zdrojů z německé vlády. Ministr financí Wolfgang Schäuble chce podporou Constancia údajně zvýšit šance Německa u další důležité volby, tentokrát na místě nejvyšším. Příští rok v říjnu totiž skončí funkční období současnému šéfovi ECB, kterým je Francouz Jean-Claude Trichet.

Německo má zájem prosadit do čela ECB svého člověka. Téměř jistě by jím byl současný šéf německé centrální banky Axel Weber. Za hlavního Weberova konkurenta při volbě příštího prezidenta ECB se podle agentury Reuters považuje šéf italské centrální banky Mario Draghi.

Na pořadu dne je ale nejprve volba viceprezidenta. "(Státy jižní Evropy) trvají na adekvátním zastoupení," cituje Süddeutsche Zeitung z interního dokumentu německého ministerstva financí. Německá vláda prý musí brát tuto skutečnost v potaz, aby svým postojem nevytvořila podmínky k tomu, že se v příštím roce stane prezidentem ECB Draghi.

Pokud bude do funkce viceprezidenta ECB zvolen Portugalec Constancio, pak se šance Německa na prosazení svého člověka do čela ECB značně zvyšují. Když bude na druhé nejvyšší pozici v ECB zástupce členské země, která geograficky patří ke státům jižní Evropy, pak bude v čele ECB podle nepsaného pravidla zástupce severní části eurozóny.

Kandidáti na funkci viceprezidenta ECB jsou celkem tři. Vedle Constancia Lucemburčan Yves Mersch a Belgičan Peter Praet. Zdroje agentury Reuters ale už v lednu uváděly, že Belgičan už je v podstatě mimo hru a rozhoduje se mezi Constanciem a Merschem. Oba jsou totiž ve své zemi šéfem centrální banky, zatímco Praet je pouze členem bankovní rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK