Slovnaft se loni propadl do ztráty

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. února (ČTK) - Slovenská rafinérská a petrochemická firma Slovnaft se loni kvůli krizi propadla do ztráty 56 milionů eur (1,5 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 25 milionů eur v roce 2008. Skupina, která patří do maďarského koncernu MOL, však mírně zvýšila prodej ropných produktů, a to hlavně díky vyššímu vývozu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes Slovnaft zveřejnil na svých internetových stránkách.

Čisté tržby společnosti klesly o necelou třetinu na 2,74 miliardy eur. Provozní ztráta činila 62,1 milionu eur v porovnání se ziskem 55,4 milionu v roce 2008. "Provozní ztrátu ovlivnil nepříznivý vývoj externího prostředí v důsledku globální ekonomické krize, hlavně v podobě výrazně nižších kotovaných cen paliv," uvedla firma.

Prodej ropných produktů stoupl díky vyššímu vývozu o šest procent, objem prodeje na domácím trhu se naopak snížil o více než desetinu. Tržby v eurech však klesly i z prodeje do zahraničí. Kromě krize tržby na domácím trhu nepříznivě ovlivnila i "nákupní turistika" po oslabení měn okolních zemí. Slovnaft je největším prodejcem pohonných hmot v zemi, na konci prosince měl na Slovensku 209 čerpacích stanic.

Propad loni zaznamenal i petrochemický segment. Provozní ztráta se však snížila o 21,5 milionu eur na 28,9 milionu eur.

Skupina loni snížila objem investic asi o třetinu na necelých 100 milionů eur. Peníze směřovaly hlavně na zefektivnění výroby či zvýšení kvality produkce.

Maďarský MOL ovládá 98,4 procenta akcií Slovnaftu. Zbytek drží ostatní právnické osoby a drobní akcionáři. MOL dnes uvedl, že se ve čtvrtém čtvrtletí vrátil k zisku, hlavně díky konsolidaci chorvatské skupiny INA. Čistý zisk za tři měsíce do konce prosince činil 27,3 miliardy forintů (2,6 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 33,4 miliardy HUF ve stejném období předchozího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK