Česká měna se dopoledne obchoduje na 25,97 Kč/EUR

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká měna se na počátku nového týdne držela pod hranicí 26,00 vůči euru. Kolem 10:30 se obchodovala na 25,97 Kč/EUR a 19,09 Kč/USD, vyplývá z Patria Online.

"Trhy čekají na důležité zprávy," uvedl analytik Patria Tomáš Vlk. Z Česka přišla zbývající část únorové sady statistických dat. Index cen výrobců žádné překvapení nepřinesl a měl by zůstat neutrální jak pro korunu tak pro očekávání dalšího vývoje úrokových sazeb. Maloobchodní tržby sice klesly téměř o dvě procenta, ale přesto dosáhly mírně lepšího výsledku, než trh čekal.

"Po zklamání z HDP jde o mírně pozitivní zprávu o stavu domácí spotřebitelské poptávky. Nejde však o takové pozitivní překvapení, které by se mělo projevit v silnější měně," poznamenal Vlk.

Dnešní den je sváteční pro trhy jako USA a Čína, což obecně sníží aktivitu. Ze západní Evropy se navíc nečekají žádná důležitá makrodata. Podle Vlka se trhy soustředí na informace o záchranném plánu pro Řecko, o kterém by se mělo začít jednat už dnes na zasedání ministrů financí eurozóny.

"Dnešek je zatím klidnějším dnem ve znamení vyčkávání, kdy nervozita může s postupem času narůstat. Důležité věci by se však měly dít až zítra - Řecko, německý index ZEW, začátek obchodování v zámoří," uvedl Vlk.

Kurz dolaru k euru zatím žádné velké pohyby nepředvádí, v úvodu týdne se prakticky nehýbe a zůstává těsně nad 1,36 USD/EUR, doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK