BusinessEurope očekává po loňském propadu letos růst EU o 1,2 pct

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Ekonomika Evropské unie vzroste v letošním roce o 1,2 procenta, proti propadu o 4,1 procenta v roce 2009. Tento růst je však nedostatečný k tomu, aby byly letos překonány dopady globální recese a rizika, jakými jsou zhoršující se stav veřejných financí zemí EU či stoupající míra nezaměstnanosti. Vyplývá to z ekonomického výhledu Konfederace evropského podnikání (BusinessEurope), která sdružuje 40 národních zaměstnavatelských svazů z 34 evropských zemí.

Výhled zohledňuje začínající projevy oživení světového obchodu a intervenční opatření evropských vlád a centrálních bank. Ty podle konfederace umožnily zlepšení důvěry a ekonomických podmínek už koncem loňského léta.

"Nicméně oživení je momentálně křehké a dosažení udržitelného oživení je během na dlouhou trať. Poslední údaje o vývoji hrubého domácího produktu v ČR, ale i v EU, jsou dokladem nejistoty ohledně budoucího růstu v Evropě a ty nejsou povzbudivé. Tahounem je nyní jen export, který má vzrůst o 4,1 procenta, zatímco ostatní komponenty ekonomiky vykazují minimální růst blízko nuly a investice naznačují další pokles," uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Oldřich Körner.

Klíčové problémy podle BusinessEurope zůstávají. Současné oživení podle konfederace není dostatečné k obnově tvorby pracovních míst a oslabený bankovní sektor nebude schopen zajistit dostatečnou expanzi úvěrových zdrojů pro podporu nových investic. Posun od soukromého k veřejnému zadlužení není dlouhodobě udržitelný a v dohledném horizontu ohrozí nastupující oživení, uvedl také svaz.

Slabinou oživení jsou klesající soukromé investice, upozornil BusinessEurope. Po kolapsu vývoje soukromých investic v roce 2009 a jejich propadu o 13,4 procenta bude pokračovat jejich sestup o dalších 1,8 procenta, odhaduje. Doplnil, že tento vývoj byl výsledkem zhoršení podnikatelského klimatu, zhoršení bilance hospodaření firem a ztíženého přístupu k financím.

Nevyužité kapacity vedly podle svazu v mnoha sektorech povážlivě k tlaku na rentabilitu a ziskovost. Navzdory masivnímu omezení investic a poklesu objemu úvěrů podnikům narostl výrazně pákový efekt v podnikovém sektoru. Zadlužení nefinančního sektoru vzrostlo na 40násobek úrovně jeho ziskovosti.

"Tento dopad krize a pokračující potíže v přístupu k úvěrovým zdrojům měly tvrdý dopad na podnikové hospodaření a investiční rozhodnutí. To představuje klíčovou výzvu, neboť masivní investice budou podmínkou pořízení nových technologií nezbytných pro dosažení budoucího robustního růstu," informoval BusinessEurope.

BusinessEurope dnes zveřejnil také odhady pro eurozónu. Její ekonomika má letos mírně oživit o 1,2 procenta po propadu o 3,9 procenta loni. Vývozy firem a vládní investice budou podle konfederace kompenzovat slabé útraty spotřebitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK