Firma ŽDB Group i přes dopady krize skončila v zisku 200 milionů

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bohumín (Karvinsko) 15. února (ČTK) - Hospodaření bohumínské společnosti ŽDB Group, která je největším zaměstnavatelem na Karvinsku, skončilo v minulém roce i přes negativní dopady hospodářské krize v kladných číslech. Podle předběžných výsledků vykáže ŽDB Group zisk kolem 200 milionů korun. Firma musela loni kvůli recesi propustit přibližně 650 lidí, v letošním roce s dalším větším propouštěním nepočítá. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Jan Marinov.

Loňské tržby firmy se snížily o třetinu, především kvůli nižším cenám a objemům výroby, a to na 4,8 miliardy korun z předloňských 7,3 miliardy. Předloni podnik vykázal zisk po zdanění 486 milionů korun. "Počátek krize jsme ustáli a vytvořili v porovnání s předešlými roky třetinový profit. V oblasti hutnictví a zpracování kovu je to výborný výsledek," uvedl Marinov. Společnost je podle něho na rozdíl od ostatních firem v oboru hodně diverzifikována, což jí už 125 let pomáhá k její existenci.

Firma v minulých letech investovala značné peníze do nových výrobních zařízení. I přes dopady krize pokračovala v investicích do rozvoje a výzkumu. "Krize nás nijak nezastavila, nemuseli jsme řešit přímo životaschopnost firmy. Dokončujeme započaté investice, pokračujeme ve výstavbě nových a obnově starých kapacit," uvedl generální ředitel. Firma investovala téměř 400 milionů korun.

Kvůli dopadům krize muselo společnost opustit zhruba 650 zaměstnanců. "S dalším významným propuštěním v letošním roce nepočítáme," tvrdí ředitel. Na začátku letošního roku měla firma 2050 zaměstnanců.

ŽDB Group zaznamenává v posledních měsících mírné oživení ekonomiky a poptávky po produktech. "Nečekáme, že by se situace oproti roku 2009 výrazně zlepšila, spíše počítáme se stabilním objemem prodeje. Rok 2010 bude určitě mírně lepší než rok 2009, minimálně proto, že jsme na něj připraveni. Výraznější oživení poptávky očekáváme až ve druhém kvartále příštího roku," konstatoval Marinov.

Společnost ŽDB GROUP, která patří do finanční a investiční skupiny KKCG, má celkem osm závodů. Firma se zabývá výrobou pro automobilový, letecký, loďařský, stavební a nábytkářský průmysl. Ve svém výrobním programu nabízí litinové kotle a radiátory Viadrus, odlitky, jemné válcované profily, ingoty, tažené ocelové dráty, ocelové kordy, ocelová lana, pružiny, průvlaky a kovové tkaniny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK