Průmyslová výroba v Rusku v lednu stoupla o 7,8 procenta

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. února (ČTK) - Průmyslová výroba v Rusku vykázala v lednu již třetí meziroční nárůst za sebou. Tamní statistický úřad dnes oznámil, že produkce stoupla o 7,8 procenta, tedy nejprudším tempem za 21 měsíců. Analytici přitom počítali s mírnějším nárůstem o 6,3 procenta.

V meziměsíčním srovnání se nicméně ruská výroba propadla o 20,4 procenta kvůli sezonnímu trendu, jenž se podle agentury Reuters projevuje každý leden. K meziročnímu růstu zčásti přispěl nízký srovnávací základ z loňského ledna, kdy byla krize ruské ekonomiky na vrcholu. Nyní se již ruské hospodářství postupně zotavuje ze své první recese za deset let.

Produkce a distribuce elektřiny, plynu a vody byla minulý měsíc podpořena chladným počasím. Výroba automobilů se téměř ztrojnásobila proti loňskému lednu, kdy byla řada ruských automobilových továren bez práce kvůli prudkému poklesu poptávky.

Ruská ekonomika v loňském roce klesla o 7,9 procenta, a zaznamenala tak nejhlubší propad za posledních 15 let. Rusko nabralo klesající trend na podzim 2008 v důsledku světové finanční krize a ekonomické recese, která výrazně snížila ceny ropy a dalších energetických surovin, klíčového ruského exportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK