MWC: Pozice operačního systému Linux v mobilech sílí

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Barcelona 15. února (ČTK) - Role počítačového operačního systému Linux v mobilních komunikacích sílí. Americká softwarová firma Adobe a tři další společnosti se přidaly k mobilní platformě LiMo, která se o Linux s otevřeným zdrojovým kódem opírá. Zaznělo to na veletrhu mobilních komunikací Mobile World Congress (MWC).

Podniky dnes na veletrhu představily sedm nových mobilů, které pracují se softwarem od LiMo. Jsou od japonských výrobců NEC a Panasonic a izraelské společnosti Else.

Na trhu softwarových systémů pro mobilní telefony vede Symbian od finské Nokie. Za poslední rok ale jeho zastoupení oslabily společnosti Apple a Research in Motion se svými telefony iPhone a BlackBerry.

Zastoupení zvyšuje i Linux. Internetový gigant Google ho použil jako základ svého mobilního operačního systému Android a Nokia vyvinula vyspělý model N900, který využívá Linux Maemo.

LiMo je nezisková nadace, která dává větší prostor pro vývoj softwaru operátorům. Vodafone například využívá tuto platformu ve 360 položkách své nabídky.

Počet rozvinutých operačních systémů pro mobily se v posledních letech rozrostl, protože do hry vstoupila nová jména jako Apple a Google. Přitom operátoři jako Vodafone už slibují, že počet operačních systémů chtějí omezit, protože provoz většího množství je časově náročný a drahý, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK