Euro mírně oslabilo kvůli nejistotě ohledně Řecka

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Euro dnes mírně oslabilo vůči dolaru kvůli nejistotě investorů, zda zasedání evropských ministrů financí vyústí v další podporu pro zadlužené Řecko. Jednotná evropská měna tak zůstala v blízkosti pátečního devítiměsíčního minima.

Kolem 16:15 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3591 USD. V pátek se propadlo až na 1,3532 USD, tedy nejníže od loňského května. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, dnes stoupl o 0,1 procenta na 80,403 bodu.

Řecko mělo na konci loňského roku rozpočtový deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu, zatímco pravidla EU povolují maximálně tříprocentní schodek. Podle agentury Reuters se příliš neočekává, že setkání ministrů financí přinese konkrétní opatření na pomoc Řecku. "Trh je již nachystán na další pokles eura vůči dolaru," uvedl analytik Niels Christensen ze společnosti Nordea.

Situací Řecka se dnes zabývá takzvaná euroskupina, což jsou ministři financí zemí eurozóny. V úterý bude tento problém řešit celý Ecofin, tedy ministři financí všech zemí EU. Mimořádný summit EU minulý týden slíbil Řecku obecně pomoc, nic konkrétního však nenabídl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK