Burza zahájila týden růstem, index PX posílil o 1,48 procenta

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Pražská burza začala nový týden růstem, index PX si připsal 1,48 procenta a skončil na 1129,9 bodu. Dařilo se především energetickým titulům a Erste Bank. Vyplývá to z výsledků burzy. Aktivita investorů byla ale slabá, což souviselo hlavně s tím, že americké burzy zůstaly kvůli svátku uzavřené.

"Úvod týdne proběhl na pražské burze v poklidném duchu, když aktivita na trhu byla z velké části ovlivněna uzavřenými zámořskými trhy. Podobná situace byla k vidění i ve zbytku evropského regionu, kde celkové objemy byly podprůměrné," uvedl Josef Kohout ze společnosti Patria Finance.

Erste Bank dnes těžila z dobrého sentimentu v evropském bankovním sektoru. Její akcie si polepšily o 2,49 procenta a zavřely kurzem 699,50 Kč za kus. Nedařilo se naopak Komerční bance, která oznámí tento čtvrtek hospodářské výsledky. Její akcie dnes ztratily 0,84 procenta a skončily na 3550 Kč za kus.

Aktivně se dnes obchodovaly akcie těžební NWR, u nichž analytici společnosti Cheuvreux zvýšili cílovou cenu a zařadili firmu na seznam špičkových titulů pro střední a východní Evropu. NWR si tak na pražském trhu připsala 2,56 procenta a zavřela na ceně 180 Kč za jednu akcii. Dařilo se také energetické firmě ČEZ, jejíž akcie posílily o 2,27 procenta na 878 Kč za kus.

Nízký zájem investorů dnes pocítily také malé emise. S akciemi sítě autobazarů AAA Auto, technologické firmy KIT digital a developera ECM se dnes neuskutečnil přes den ani jeden obchod, zájem o ně byl až v závěrečné aukci.

Podle hlavního ekonoma firmy Next Finance Vladimíra Pikory nyní trhy čekají na zasedání evropských ministrů financí. Ti by měli najít společné řešení, jak pomoci Řecku z dluhové propasti. Trhy jsou však podle něj oprávněně skeptické. "Všichni vědí, že je na evropské ministry takový tlak, že musí podat Řecku pomocnou ruku. Zároveň ale vědí, že všichni mají prázdné státní pokladny a že kde nic není, ani smrt nebere. Nelze proto vyloučit, že bude pomoc Řecku jen symbolická," uvedl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK