Šumavský masokombinát ukončil výrobu a propustí na 130 lidí -------------------- --------------------

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 15. února (ČTK) - Šumavský masokombinát ukončil výrobu v Klatovech. Všem 130 zaměstnancům dnes oznámil, že se kvůli vysoké ceně nedohodl na kupní ceně za budovy, v nichž vyrábí. Příští pátek dostanou lidé výpovědi nebo odejdou dohodou. Počátkem března podá masokombinát soudu návrh na insolvenci. Firma navrhuje reorganizaci a požádá o tříměsíční moratorium. Postup předběžně schválila většina věřitelů. ČTK to řekl prokurista Jaroslav Komora, jehož skupina SPIN Plzeň loni v lednu druhý největší masokombinát v kraji převzala těsně před jeho uzavřením.

"Výroba uzenin skončila minulý pátek těsně poté, co jsme se nedohodli s majiteli nemovitostí na kupní ceně. Představa obou stran byla rozdílná," dodal. Porážku zvířat ukončilo vedení podniku už koncem ledna z důvodu neefektivity. Poté firma nakupovala levnější surovinu z ČR i ze zahraničí. Nyní už pouze rozprodává zásoby.

"Dnes jsme spolu s úřadem práce oznámili situaci všem zaměstnancům. Vysvětlili jsme jim, co mají dělat," uvedl Komora. Většina pracovníků zřejmě skončí dohodou s pětiměsíčním odstupným, ve firmě zůstane osm až deset lidí. Kromě jednatele ještě ekonom, obchodník a pracovníci zajišťující údržbu.

"Máme snahu uspokojit všechny zaměstnance a věřitele," uvedl Komora. Výplatu za leden dostanou zaměstnanci do konce února, odstupné by mohl zaplatit úřad práce. "Poté by si ho na nás nárokoval v režimu reorganizace," dodal Komora.

Podstata reorganizace spočívá ve vybudování nové porážky v Poběžovicích, na níž už získal patnáctimilionovou dotaci od SZIF. "Kapacita bude 250 prasat denně z vlastních chovů na Domažlicku a Tachovsku. Chceme rovněž zachovat výrobu a tradiční značku Šumavský masokombinát," řekl Komora.

Podle něj není vyloučené, že se v průběhu reorganizace ještě dohodne s majitelem nemovitostí v Klatovech na nižší ceně za budovy a pozemky. V tom případě by se obnovila výroba v Klatovech, jinak bude zřízena jinde.

Masokombinát Klatovy, jehož historie se datuje od roku 1899, tedy od založení městských jatek, zřejmě končí. Firma přitom za loňský rok skončí s kladným hospodařením. Podnik dvakrát prošel konkurzem. Poprvé v listopadu 2000. O tři roky později jej vydražilo odbytové družstvo Centrum Tábor. Další krach přišel na jaře 2006. Od července 2006 patří podnik drůbežárně Xaverov, která ho pronajala dceřiné firmě Xavergen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK