Ropa zůstává bez větších změn nad 74 dolary za barel

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Světové ceny ropy zůstávaly v dnešním klidném obchodování bez větších změn a americká ropa se držela nad 74 dolary za barel. Ropa čerpá podporu z příznivých údajů o japonské ekonomice, oslabuje ji naopak silný kurz dolaru.

Cena americké lehké ropy (WTI) před 17. hodinou SEČ posílila o necelých 20 centů na 74,30 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent získala pět centů a byla těsně pod 73 dolary. Finanční trhy jsou dnes velmi klidné, protože značná část Asie slaví tento týden lunární nový rok a státní svátek je dnes rovněž v USA.

Ropa v pátek oslabila po třech dnech růstu v reakci na to, že čínská centrální banka oznámila zvýšení povinných bankovních rezerv. Peking se snaží zmírněním úvěrové aktivity ochladit rychle rostoucí ekonomiku, která je jádrem nynější rostoucí poptávky po komoditách v čele s ropou. Obavy ze zpomalení poptávky po ropě však dnes zmírnila zpráva, podle níž japonská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí rostla rychleji, než se čekalo.

Dolar dnes opět sílil vůči euru, které se pohybuje v blízkosti devítiměsíčních minim. Evropskou měnu nadále srážejí obavy ze situace kolem zadluženého Řecka. Silný dolar většinou oslabuje ceny komodit obchodovaných v americké měně.

Ropa se od počátku října obchoduje v relativně úzkém rozpětí mezi 69 a 84 dolary za barel. Její cena je tak sice zhruba dvojnásobná proti konci roku 2008, kdy se kvůli finanční krizi propadla pod 40 dolarů, avšak poloviční proti maximu asi 147 dolarů z července 2008.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 16:44 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 72,95 72,90 New York - Nymex WTI březen 74,30 74,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK