Eurozóna nutí Řeky přijmout další nepopulární opatření -------------------- --------------------

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. února (zpravodaj ČTK) - Ministři financí eurozóny se dnes shodli, že Řecko musí přijmout další nepopulární opatření. Mimo jiné musí zvýšit daň z přidané hodnoty, má více zdanit luxusní zboží či osobní vozy. Seznam opatření musí řecká vláda předložit do 16. března letošního roku. Novinářům to dnes řekl šéf eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Řecko, které tíží obrovské dluhy, již před časem slíbilo, že letos sníží schodek rozpočtu minimálně o čtyři procenta HDP z loňských 12,7 procenta HDP. Tamní vláda kvůli dosažení tohoto cíle hodlá zmrazit například platy státních zaměstnanců a zvýšit například věk pro odchod do důchodu. Podle ekonomů, ale i některých evropských politiků ovšem ani to nestačí, aby země snížila rozpočtový deficit pod tři procenta HDP do roku 2012, což je v EU povinná hranice.

"Kde jsme měli dojem, že řecká vláda nemůže splnit tyto cíle (pro snížení rozpočtového schodku, tak přijmou další opatření, o nichž budeme diskutovat v polovině března," uvedl Juncker. Ten také zatím prakticky vyloučil jakoukoliv přímou finanční pomoc Řecku. Pokud by se Řekům nepodařilo deficit snížit a situace by se dále zhoršovala, eurozóna poté podle něj přistoupí k "odhodlané a koordinované akci".

Na stejné formulaci se minulý týden na summitu shodla i celá Evropská unie. Trh přitom očekával konkrétnější výsledek vrcholné schůzky a obecnost prohlášení se projevila i v poklesu eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK