Banka Barclays loni téměř zdvojnásobila hrubý zisk

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Hrubý zisk britského bankovního gigantu Barclays v loňském roce vyskočil o 92 procent na 11,6 miliardy liber (téměř 350 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. K nárůstu zisku výrazně přispěl mimořádný příjem 6,3 miliardy liber z prodeje divize pro správu majetku Barclays Global Investors (BGI).

Zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 11,2 miliardy liber. Příznivý dopad měly rovněž dobré výsledky aktivit v oblasti investičního bankovnictví.

Bez zahrnutí příjmu z prodeje divize BGI činil loňský zisk 5,3 miliardy liber. Téměř polovina tohoto zisku pocházela z divize investičního bankovnictví Barclays Capital, která těžila z převzetí amerických aktivit zkrachovalé banky Lehman Brothers, expanze v Evropě a Asii a oživení na kapitálových trzích.

Banka, která během finanční krize neobdržela žádnou přímou státní pomoc, rovněž uvedla, že plat jejích investičních bankéřů bude za loňský rok činit v průměru 191.000 liber (5,7 milionu Kč).

Vysoké odměny zaměstnanců ve finančních institucích, zejména v těch, které získaly státní podporu, se staly v době světové finanční krize terčem velké kritiky ze strany politiků i veřejnosti v Evropě i ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK