Janota: Snaha ČSSD o dohodu proti zadlužování je úsměvná -------------------- --------------------

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. února (zpravodaj ČTK) - Snaha ČSSD o dohodu proti zadlužování státu je podle ministra financí Eduarda Janoty "úsměvná". Sociální demokraté na jednu stranu prý chtějí šetřit, ale na druhou stranu v poslanecké sněmovně navrhují vyšší rozpočtové výdaje. Janota to dnes řekl novinářům po jednání ministrů financí EU v Bruselu.

"Je to trošku úsměvné hovořit o krocích proti zadlužování a zároveň navrhovat různé náročné výdaje a úpravy legislativy. Pokud by prošly ty návrhy sociální demokracie, tak to znamená jen a jen zhoršení bilance rozpočtu, a to by s dotklo i letošního roku. Málokdo si uvědomuje že zapojení jiných zdrojů rozpočtu se rovněž promítá v bilanci veřejných rozpočtů k HDP. To je jenom hra na schovávanou," uvedl Janota. ČSSD navrhuje například zvýšení mateřské, kde má i podporu lidovců, a chce prosadit i vyplácení takzvaných 13. důchodů.

Dohoda navržená sociální demokracií by měla politické strany zavázat k nepřekročení schváleného schodku státního rozpočtu pro letošní rok ve výši 163 miliard korun, dodržení schodků podle konvergenčního programu vlády premiéra Jana Fischera i sražení deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2013. ČR v tomto případě však nemá na výběr, schodek pod tři procenta HDP musí srazit, jinak by jí hrozily sankce z EU.

"Bohužel jsme v době před volbami a na populistické sliby se dost často spoléhá. Varováním nám je rok 2006. Před volbami se přijala celá řada naprosto neufinancovatelných rozhodnutí zejména v sociální oblasti, a pokud rozpočet fungoval na parametrech šestiprocentního růstu (ekonomiky), tak to nebylo znát," doplnil Janota s tím, že navýšení výdajů v roce 2006 v kombinaci s poklesem hospodářství během celosvětové krize bylo katastrofou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK