ERÚ: V ČR bude po odeznění krize nedostatek energetických zdrojů

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - V České republice bude po odeznění ekonomické krize nedostatek energetických zdrojů, který hrozil již před jejím začátkem. Na 98. Žofínském fóru věnovaném státní energetické koncepci a energetické bezpečnosti to dnes řekl předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt. Výstavba zdrojů se podle něj po skončení krize projeví v růstu cen elektřiny.

V současnosti je vlivem krize na trhu přebytek energie, což vede k poklesu ceny elektřiny. "V České republice za minulý rok klesla spotřeba elektřiny v průměru o sedm procent, z toho u velkoodběratelů a středních odběratelů či podnikatelů téměř o deset procent," řekl Fiřt.

Nerostou však žádné nové kapacity, energetické zdroje naopak ubývají. Teprve po odeznění krize se projeví naléhavost výstavby, což následně elektřinu zdraží, řekl předseda ERÚ.

V současnosti se překotným tempem staví sluneční elektrárny, ty však podle šéfa úřadu nedokážou zastoupit klasické zdroje a v krajním případě mohou dokonce ohrozit bezpečnost elektrické sítě. Distributoři elektřiny tak přestali na výzvu provozovatele přenosové soustavy, společnosti ČEPS, vydávat povolení na připojení obnovitelných zdrojů energie do sítě.

Podle Fiřta je potřeba stavět nové elektrické kapacity ve vhodném energetickém mixu. Nové nároky jsou podle něj kladeny i na elektrické sítě, kapacita přeshraničních propojení je takřka vyčerpána. Objem mezistátních výměn evropských sítí je přitom vysoký a stále stoupá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK