Firmy asi budou moci žádat zpět kauce ze sporů o tendry Lesů ČR

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. února (ČTK) - Některé dřevařské firmy ucházející se v minulosti o zakázky na těžbu v tendrech Lesů České republiky zřejmě budou mít právo žádat vrácení stotisícových kaucí složených k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kauce musely zaplatit, aby si mohly stěžovat na rozdělení zakázky na těžbu v letech 2008 až 2010 na 180 menších. V některých případech ale zaplatily vyšší kauce, než měly. Vyplývá to z dnešního rozsudku brněnského krajského soudu, o jehož vydání soud ČTK informoval.

Antimonopolní úřad v minulosti nevyhověl ve dvou případech společnosti Hranická lesní, která si na rozdělení tendrů Lesů ČR stěžovala. Firma se proto obrátila na soud v Brně. Ten sice dnes její dvě žaloby zamítl, zároveň ale konstatoval, že od firmy byla v souhrnu vybrána vyšší kauce, než měla být. Vyjádření Hranické lesní ČTK zjišťuje.

Podle soudu měly sice Lesy ČR na těžební práce zadat jedinou zakázku. V daných žalobách Hranické lesní ale soud dospěl k závěru, že rozdělením zakázky na větší počet v těchto konkrétních případech státní firma nikoho na jeho právech nezkrátila. Důvodem je, že i v dotyčných menších rozdělených zakázkách, kterých se Hranická lesní účastnila, použily Lesy ČR nadlimitní veřejné řízení.

Konkrétní konstrukci nabídkové ceny, kterou Lesy ČR zvolily, ÚOHS a nyní i krajský soud v případě Hranické lesní potvrdil jako možnou. "Důsledek rozdělení se však podle krajského soudu v obou případech projevil tak, že byla od žalobce v souvislosti s přezkoumáváním postupu zadavatele vybrána v souhrnu vyšší kauce, než která vybrána být měla," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Krajského soudu v Brně David Raus.

Vyšší vybrané kauce však podle soudu ani v jedné ze dvou žalob Hranické lesní nebyly důvodem, aby bylo rozhodnutí ÚOHS zrušeno. Případný přeplatek na kauci mohou firmy vymáhat v jiném soudním řízení, uvedl Raus.

Dnešní rozsudky jsou dalšími, které doprovázejí léta trvající spory kolem způsobu výběru firem na těžbu dřeva pro Lesy ČR. Loni v září se brněnský krajský soud zabýval žalobami jiné firmy, CE WOOD. V menších rozdělených tendrech, kterých se CE WOOD účastnil, soud naopak dospěl k závěru, že v nich Lesy ČR zákon porušily. V zakázkách, kterých se CE WOOD účastnil, státní firma nepoužila veřejné nadlimitní řízení, ale zcela mimo režim zákona o veřejných zakázkách je zadala jako veřejné zakázky malého rozsahu.

Také tehdy se v jednom případě u CE WOOD rozdělení zakázek podle soudu promítlo do výše kaucí, které měly být zaplaceny ve chvíli, když se firma obrátila na ÚOHS. Kauce byla vyměřena na 100.000 korun, ovšem nikoli pouze jednou, ale ke každé z rozdělených malých zakázek.

To podle tehdejšího výroku soudu ztížilo přístup navrhovatelů k tomu, aby se u úřadu coby orgánu dohledu nad zadáváním veřejných zakázek mohli účinně domáhat svých práv. V únoru 2008 antimonopolní úřad například zastavil bez výsledku část správních řízení ohledně sporných tendrů Lesů ČR. Některé lesnické firmy totiž nezaplatily povinnou kauci, a úřad se tak rozhodl jejich podněty nezabývat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK