Cestovní ruch v Řecku čeká stagnaci, ekonomice k oživení nepomůže

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 16. února (ČTK) - Řecká ekonomika se letos ve snaze o oživení z ekonomické recese nebude moci opřít o cestovní ruch. Po loňském hlubokém propadu příjmů z turistiky se letos v klíčovém odvětví řecké ekonomiky čeká nanejvýš slabý růst, v nejhorším případě další pokles, předpověděl dnes prezident Helénské asociace cestovních kanceláří Argiro Fili.

Řecko před vypuknutím globální hospodářské recese přitahovalo ročně na 15 milionů turistů, cestovní ruch se na zaměstnanosti a výkonu řecké ekonomiky podílí asi pětinou. Za prvních 11 měsíců loňského roku se ale příjmy od zahraničních návštěvníků snížily o zhruba 11 procent. Dolů je srážela recese v Evropě a Spojených státech, konkurence okolních levnějších destinací a sociální nepokoje v zemi.

"Rok 2010 bude pro turistický sektor hodně obtížný," řekl Fili agentuře Reuters. "Budeme opět závislí na rezervacích na poslední chvíli a nízkých cenách," dodal.

Předseda Helénského hotelového svazu Andreas Andreadis upozornil, že první vlna rezervací z klíčových trhů Británie a Německa je o něco slabší i ve srovnání s loňskem. "Bude to mezi minus pěti a plus pěti procenty," odhadl Andreadis změnu příjmů z turistiky pro letošní rok. Řecký Institut pro výzkum cestovního ruchu předpovídá, že tržby letos opět klesnou, třebaže počet návštěvníků se zvýší o dvě až tři procenta.

Podle Andreadise bude rozhodující aktuální kurz eura k dolaru a vývoj internetových rezervací na poslední chvíli. Levnější euro sice bude pro turistiku v Řecku příznivé, zprávy o fiskální krizi země a stávkách však budou návštěvníky odrazovat. "Není dobré být každý den v negativně laděných zprávách," řekl Andreadis.

Světová turistická organizace při OSN (UNWTO) pro letošní rok předpovídá mírné oživení globálního cestovního ruchu s tím, jak se řada průmyslových zemí světa bude vymaňovat z recese. Podle organizace však bude Evropa oživovat nejpomaleji.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK