E15: Na tendr na dostavbu JET dohlédne ministerská rada

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Na tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, který loni v srpnu vyhlásila společnost ČEZ, bude dohlížet devítičlenná ministerská rada. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15. Radu ministra průmyslu a obchodu pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín zřídilo ministerstvo bez velké publicity již na začátku letošního roku.

"Mezi oblasti působnosti tohoto devítičlenného poradního orgánu ministra patří sledování průběhu výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín a formulování doporučení k přijetí konkrétních opatření na ministerské i vládní úrovni s cílem dosáhnout maximálně transparentního a efektivního výběrového řízení včetně zohlednění energetické bezpečnosti," uvedl pro E15 tiskový mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček bez dalších podrobností.

Přesné složení rady je tajné. Zčásti ji tvoří ministerští úředníci, které doplňují odborníci z energetického či jaderného průmyslu. Předsedou se podle informací deníku stal Pavel Šolc, jehož si ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský vzal na ministerstvo ze společnosti ČEPS. Za ministerstvo průmyslu a obchodu je v radě ještě náměstek pro energetiku Tomáš Hüner a ředitel odboru elektroenergetiky Roman Portužák.

Tendr na dostavbu temelínské elektrárny vyhlásila společnost ČEZ v srpnu loňského roku. Do výběrového řízení se přihlásila francouzská Areva, konsorcium Westinghouse ElectricCompany LCC - Westinghouse Electric Czech Republic a rusko-české konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Vítěz tendru by měl být znám v roce 2011. Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun.

Původně měla být soutěž plně v rukou energetické společnosti ČEZ. Podle E15 však vláda s ohledem na zajištění energetické bezpečnosti státu hledala cestu, jak by mohla výběr alespoň sledovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK