Japonské akcie posílily o 2,7 procenta, nejvíce za dva měsíce

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. února (ČTK) - Japonský akciový trh v dnešním nadále slabém obchodování získal 2,7 procenta a zaznamenal nejvýraznější nárůst za více než dva měsíce. Vzhůru jej táhly akcie z komoditního sektoru a snaha investorů využít nedávných propadů k levným nákupům.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru vzrostl o 272,58 bodu na 10.306,83 bodu. Objem obchodování ovšem dosáhl jen asi 1,8 miliardy akcií, což byla jedna z nejnižších úrovní v tomto roce. Tento týden se v Číně a dalších asijských zemích slaví novoroční svátky, což obchodování v regionu zřetelně oslabuje.

Výrazně rostly zejména akcie komoditního sektoru v čele s obchodní společností Mitsubishi Corp. Ceny komodit v úterý díky poklesu dolaru výrazně vzrostly a rizikovější investice se díky vzmáhajícímu se optimismu ohledně vývoje americké ekonomiky dostaly opět do centra zájmu investorů.

Akcie automobilky Toyota naopak mírně klesaly. Reagovaly na to, že americké úřady zahájily vyšetřování firmy kvůli rozsáhlým svolávacím akcím, a na to, že firma ohlásila další přerušení výroby v USA.

Na devizovém trhu zůstalo euro vůči dolaru na předešlé úrovni a konsolidovalo úterní výrazné zisky dosažené díky přesvědčení investorů. že kurz evropské měny již kvůli problémům s Řeckem klesl víc než dostatečně. Euro od konce loňského roku ztratilo v jednu chvíli až deset procent hodnoty.

Ke konci tokijského obchodování zůstalo euro k dolaru na 1,3765 USD, kde bylo i v závěru úterka, a během dne vystoupilo na týdenní maximum 1,3780 USD. Vůči jenu euro posílilo o 0,2 procenta na 124,40 JPY. Dolar k japonské měně zpevnil stejným tempem na 90,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK