Světová poptávka po zlatě loni klesla o 11 procent

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. února (ČTK) - Celková světová poptávka po zlatě loni kvůli propadu nákupů na výrobu šperků i spotřeby zlata na průmyslové účely klesla o 11 procent. Poptávka po zlatě za investičními účely však vzrostla o sedm procent a měla by zůstat vysoká, uvedla v dnešní zprávě Světová rada pro zlato (WGC).

Vyhlídky světové poptávky jsou podle WGC opatrně optimistické, protože spotřeba v průmyslu a klenotnictví ke konci loňského roku začala oživovat. To by mohlo dodat cenám zlata podporu a žlutý kov by tak mohl navázat na loňské prudké zisky. Investiční návratnost zlata loni dosáhla 35 procent, což bylo nejvíce za tři desetiletí.

Zlato ke konci loňského roku dosáhlo rekordního maxima nad 1255 dolary za troyskou unci, letos však oslabuje a nyní se pohybuje kolem 1100 dolarů. Cenu kovu hnaly minulý rok vzhůru obavy z propadu dolaru a z dlouhodobého růstu inflace ve světové ekonomice v důsledku vládních opatření na podporu oživení ekonomik z recese.

V posledním loňském čtvrtletí klesla globální poptávka po zlatě meziročně o 24 procent na zhruba 820 tun, proti předešlým dvěma čtvrtletím však byla vyšší. To je podle analytiků známka budoucího oživení trhu, zejména v sektorech, které zažívají útlum.

Světová spotřeba zlata na výrobu šperků se loni propadla o 20 procent na 1747 tun. V Indii, která je dlouhodobě největším světovým spotřebitelem zlatých šperků, celková poptávka po zlatě klesla o 33 procent na 480 tun. V posledním čtvrtletí však zdejší poptávka šperkařů již oživila o 27 procent.

Indii ve spotřebě zlata dohání Čína spolu s Tchaj-wanem a Hongkongem. Poptávka Číňanů po zlatě loni vzrostla o sedm procent na 462 tun, zejména díky silným nákupům drobných investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK