Hejduk: Rozpočet nyní vykazuje schodek deseti miliard korun

24.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Státní rozpočet nyní vykazuje schodek zhruba deseti miliard korun. Na diskusním fóru Hospodářských novin v Praze to dnes řekl náměstek ministra financí ČR Bohdan Hejduk. Ještě v lednu stát hospodařil s přebytkem 13,1 miliardy korun, zatímco ve stejném období loňského roku státní rozpočet vykázal přebytek 0,5 miliardy korun

"Daň z přidané hodnoty se (letos) vyvíjí relativně dobře, ale nejsou to samozřejmě žádné zázraky. Podobně je to i u spotřebních daní. Rozpočet se v současné době pohybuje v mírném schodku asi deset miliard korun," uvedl Hejduk.

Připomněl, že na straně příjmů státního rozpočtu se zatím zcela neprojevila daň z příjmu právnických osob, která se bude platit až v následujících měsících.

Příjmy rozpočtu v lednu stouply meziročně o 12,6 miliardy na 97,6 miliardy korun. Z toho příjmy z daní a poplatků tvořily 51,4 miliardy korun, tedy více než polovinu všech příjmů. Meziročně daňové příjmy stouply o šest procent, rozpočet ovšem počítá s růstem o 10,2 procenta. "Meziroční růst byl ovlivněn především vyšším inkasem spotřebních daní," uvedlo již dříve MF. Spotřební daně stouply od letošního roku v rámci schváleného úsporného balíčku.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,7 miliardy korun. Loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK