MPSV se zabývá rozhodnutím Nejvyššího správního soudu

26.02.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Kasační stížnost České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) v souvislosti s platbou pojistného na sociální zabezpečení v 1. pololetí 2007 projednal Nejvyšší správní soud (NSS).

(Praha 25. 2. 2010) Kasační stížnost České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) v souvislosti s platbou pojistného na sociální zabezpečení v 1. pololetí 2007 dnes projednal Nejvyšší správní soud (NSS). Uznal ji jako důvodnou a vyhověl jí. Zrušil tak rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci a celou věc mu vrátil k dalšímu řízení. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka k tomu uvádí: „Nejvyšší správní soud uznal, že povinnost zaměstnavatelů odvádět pojistné na sociální zabezpečení existovala vždy, tedy i v 1. pololetí 2007. Je přitom zřejmé, že rychlé schvalování zákonů může působit vážné problémy.“

Stejný názor sdílí Nejvyšší správní soud, na svém webu v kontextu s dnešním rozhodnutím mimo jiné uvádí: „Jde o další z mnoha případů nepřehledného a chaotického legislativního procesu, jehož výsledkem je stále se zhoršující kvalita právního řádu, jež působí mezi adresáty právních povinností často oprávněné pocity bezradnosti, snižuje důvěru v právo, vyvolává znepokojení a zbytečně též zatěžuje příslušné orgány a instituce, které přijaté normy aplikují a interpretují.“ Více na http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=art&art_id=435.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu analyzují experti MPSV i ČSSZ. A znovu bude rozhodovat krajský soud (kterému NSS dnes zrušil rozsudek), vázán je přitom právním názorem Nejvyššího správního soudu. Také ostatní případné soudy by v této věci již vycházely z právního názoru Nejvyššího správního soudu.

V brzké době by se rovněž mělo - na základě dřívější dohody Petra Šimerky s předsedou Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Janem Wiesnerem – uskutečnit další jednání na téma platba pojistného v 1. pololetí 2007. Zúčastnit by se ho měl stejný tým, jako se na MPSV sešel začátkem ledna letošního roku (více na http://www.mpsv.cz/files/clanky/8070/08012010.pdf). Cílem pracovního setkání by mělo mj. jiné být: vysvětlit zástupcům zaměstnavatelů dopady rozsudku Nejvyššího správního soudu a dohodnout další postup v této věci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy