Argentina začala splácet dluh rezervami centrální banky

03.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 3. března (ČTK) - Argentina dnes začala realizovat dříve avizovaný záměr použít devizové rezervy centrální banky k umoření části státního dluhu. Záměr je v Argentině i v zahraničí vnímán rozporuplně a už dříve vyvolal spor mezi prezidentkou Cristinou Fernándezovou a někdejším šéfem centrální banky Martínem Redradem. Jejich spor vyvrcholil na začátku letošního roku odchodem Redrada z funkce.

Opozice hned požádala soud, aby transfer finančních prostředků zastavil. Investoři ale postup vlády vítají a tvrdí, že je to známka toho, že vláda se přiblížila restrukturalizaci starých dluhů. Argentina totiž v roce 2002 vyhlásila státní bankrot a teď se chce vrátit na finanční trhy. Musí proto na investory udělat dobrý dojem.

Fernándezová v pondělí podepsala dekrety, které ji opravňují využít až 6,6 miliardy dolarů (asi 124,6 miliardy Kč) na splátky dluhů držitelům argentinských dluhopisů a multilaterálním úvěrovým institucím. Od té doby se zlepšily parametry argentinských dluhopisů na zahraničních trzích, což svědčí o tom, že investorům se plán Fernándezové líbí.

Kritici ale poukazují na to, že prezidentské dekrety jsou krátkozrakým manévrem, jehož smyslem je ochránit výdaje před prezidentskými volbami, které se mají konat příští rok. Opozice proto požádala nejvyšší soud, aby dekrety Fernándezové anuloval. Ministr hospodářství Amado Boudou ale řekl, že na to už je pozdě. "My už ty peníze máme a včera (v úterý) jsme začali splácet," řekl ministr na dotaz, zda lze dekrety ještě zrušit.

Boudou řekl, že vláda už v úterý splatila část dluhu, který má vůči společnosti Andean Development Corporation. To je úvěrová organizace známá v Jižní Americe spíše pod zkratkou CAF. "Trhy reagovaly příznivě," podotkl ministr a dodal, že vláda má nadosah souhlas amerických úřadů pro regulaci finančních trhů k zahájení výměny starých dluhopisů za nové.

Když Argentina před osmi lety vyhlásila státní bankrot, zbyly po ní dluhy za zhruba 100 miliard dolarů (asi 1,89 bilionu Kč). Nyní se chystá k výměně starých dluhopisů v objemu asi 20 miliard dolarů.

"Převod 6,6 miliardy dolarů z rezerv centrální banky na ministerstvo financí za účelem úhrady dluhu splatného v letošním roce je signálem větší ochoty a schopnosti platit," řekl Eduardo Suarez z investiční společnosti RBC Capital Markets. Podle něj chce vláda zlepšit úvěrový profil Argentiny a dosáhnout toho, aby si země mohla půjčovat levněji.

Argentina musí v letošním roce splatit asi 15 miliard dolarů. Nemůže se ale obrátit na mezinárodní kapitálové trhy, aby jí pomohly zajistit peníze, nejprve totiž musí dokončit restrukturalizaci starých nesplacených dluhopisů.

Vláda chce podle agentury Reuters držet výdaje pod kontrolou, protože v příštím roce se budou v Argentině konat prezidentské volby a v nich by mohl kandidovat bývalý prezident Néstor Kirchner. Ten je manželem současné prezidentky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK