Japonské akcie oslabily o více než procento

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. března (ČTK) - Japonské akcie dnes klesly poté, co exportéry zasáhly obavy ohledně silné domácí měny. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 1,1 procenta na 10.145,72 bodu. Obchodování bylo opatrné, protože investoři čekají na páteční údaje o trhu práce ve Spojených státech a na další vývoj kolem rozpočtových problémů Řecka.

Japonská automobilka Mitsubishi Motors se propadla o více než deset procent poté, co se jí nepodařilo uzavřít s francouzským konkurentem PSA Peugeot Citroën dohodu o kapitálovém propojení. Firmy nicméně uvedly, že budou pokračovat v jednání o posílení obchodních vztahů.

Dolů zamířili rovněž další exportéři. Největší japonský i světový výrobce automobilů Toyota Motor klesl o 1,3 procenta a producent elektroniky TDK o 1,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu se dolar vůči japonskému jenu propadl na tříměsíční minimum 88,30 JPY. Euro vůči dolaru zůstalo bez větších změn v blízkosti 1,37 USD. Ve středu se vyšplhalo až na dvoutýdenní maximum 1,3736 USD poté, co řecká vláda přijala nová opatření ke snížení rozpočtového schodku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK