ÚOHS potvrdil pokutu 80.000 Kč moravskoslezské veterinární správě

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. března (ČTK) - Veterinární správa Moravskoslezského kraje dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 80.000 korun. Důvodem byly chyby v zakázce na opravu jejího sídla. ČTK to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Pokutu správa dostala již loni v červnu, odvolala se ale proti ní právě k Rafajovi, který nyní odvolání nevyhověl. Pokuta je tak pravomocná, správa se proti ní může ale bránit u soudu.

"Zadavatel v rozporu se zákonem rozdělil zakázku na zateplení své budovy a střešního pláště a výměnu oken na dvě a neprovedl zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách," uvedl Rafaj.

Na celou akci dostala správa dotaci ve výši 7,3 milionu korun. Z dokumentace ke stavbě ale vyplývá, že správa uzavřela na rekonstrukci dvě smlouvy a poté ještě dva dodatky k nim. Celková výše těchto smluv byla 8,7 milionu korun. Tato částka je vyšší než zákonem stanovený šestimilionový limit. Nad tímto limitem měla správa vyhlásit zákonem stanovené jedno veřejné výběrové řízení a ne zvolit formu přímého oslovení několika firem.

Obě smlouvy na zakázky jsou podle antimonopolních úředníků natolik podobné, že měly být řešeny jako jedna zakázka. Výzvy k podání nabídek správa zaslala potenciálním uchazečům ve stejný den, ve stejný den byly uzavřeny i smlouvy o dílo. Práce vybraná firma prováděla na jednom místě, tedy v sídle správy, a jednalo se o práce stejného druhu. "Je tedy evidentní, že se jedná o jednu veřejnou zakázku tvořící z hlediska věcného, místního i časového jeden celek," míní Rafaj.

Správa podle ÚOHS chybovala i tím, že uzavřela dodatky ke smlouvě. Správa totiž až dodatečně zjistila, že budova je v natolik havarijním stavu, že bude nutné provést další, původně nepředpokládané stavební práce. Na to ale měla vyhlásit novou veřejnou zakázku, a ne uzavřít dodatek ke smlouvě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK