Británie nechala úroky beze změn na rekordním minimu 0,5 procenta

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. března (ČTK) - Britská centrální banka dnes v souladu s všeobecným očekáváním opět ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Banka ani nerozšířila program nákupu finančních aktiv za 200 miliard liber (zhruba 5,7 bilionu Kč), který byl vyčerpán koncem ledna.

Britská centrální banka zavedla takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které stojí hlavně na odkupu vládních obligací, loni v březnu. Tehdy naposledy snížila úrokové sazby, a došla jí tak munice standardní měnové politiky. K bezprecedentnímu programu nákupů aktiv byla donucena hlubokou finanční krizí, jejímž hlavním projevem bylo vyschnutí peněz na úvěrovém trhu.

Centrální banka bude nyní podle analytiků se změnami měnové politiky čekat na jasnější oživení britské ekonomiky. Británie se ve čtvrtém čtvrtletí stala poslední velkou světovou ekonomikou, která se vymanila z recese. Hrubý domácí produkt nicméně proti předchozím třem měsícům stoupl o pouhých 0,1 procenta. V meziročním srovnání se snížil o 3,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK