Nezaměstnanost podle odhadů překročila 10 pct,inflace mírně roste

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Nezaměstnanost v únoru podle analytiků oslovených ČTK překročila hranici deseti procent. Podle dnes používané metodiky přitom dosud desetiprocentní hranice překonána ještě nebyla. Inflace pak v únoru podle odhadů stoupla na 0,8 až jedno procento z lednových 0,7 procenta, a to především kvůli dražším potravinám.

Počet lidí bez práce se zvyšuje především následkem hospodářské krize, kdy podniky nevytvářejí kvůli úsporám nová pracovní místa, vliv mají také sezonní faktory, uvádějí ekonomové. Data o nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí 8. března, údaje o inflaci oznámí Český statistický úřad o den později.

"Míra nezaměstnanosti podle všeho překonala historicky poprvé desetiprocentní hranici. Zda se toto číslo ukáže být letošním vrcholem, záleží na termínu nastartování sezónních prací. Březen každopádně zatím zůstane kandidátem na nový rekord v nezaměstnanosti," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

K růstu je nezaměstnanost podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče tlačena sezónními faktory, charakteristickými pro počátek roku, a také dozníváním dopadu hospodářské recese na trh práce. "V každém případě je třeba počítat s tím, že vývoj na trhu práce bude mít v letošním roce nepříznivé dopady pro spotřební chování domácností, a tedy i pro růst české ekonomiky jako celku," uvedl.

Nepříznivá ekonomická situace vede podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Mrak firmy k tomu, že stále nevytvářejí dostatek volných pracovních míst. Nadále se snaží držet co nejvíce pod pokličkou mzdové náklady, doplnil.

"Nad deseti procenty by však nezaměstnanost neměla setrvat dlouho. Na jaře se dá čekat pozitivní dopad sezonních prací, které zvýší nabídku volných pracovních míst a na čas zlepší podmínky na českém trhu práce," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

K růstu inflace by podle analytiků měly v únoru přispívat dražší potraviny, alkohol a tabákové výrobky. Proti růstu meziroční inflace by měly v případě února působit ceny pohonných hmot.

Inflace sice podle Dufka v dalších měsících začne pozvolna růst, avšak bude to především v důsledku administrativních zásahů v podobě regulovaných cen a daňových změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK