Soud: Argentina nesmí použít devizové rezervy k úhradě dluhu

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 4. března (ČTK) - Soud v Argentině dnes dočasně zablokoval účinnost vládního dekretu, na jehož základě měly být devizové rezervy centrální banky použity k úhradě části státního dluhu. Informovala o tom agentura Reuters. Dekret podepsala prezidentka Cristina Fernándezová, která je velkým propagátorem tohoto záměru. Fernándezová ale po rozhodnutí soudu řekla, že peníze stejně použije.

Soudkyně Claudia Rodriguesová Vidalová ministerstvu hospodářství nařídila, aby za žádných okolností nepoužilo téměř 4,4 miliardy dolarů (asi 83,1 miliardy Kč), které centrální banka v pondělí převedla na ministerstvo financí. Fernándezová chce na umoření části dluhu z rezerv centrální banky použít až 6,6 miliardy dolarů.

Ekonomové v Argentině i v zahraničí záměr prezidentky použít k úhradě části státního dluhu rezervy centrální banky vnímají dost rozporuplně. Opozice se snažila příslušný dekret zrušit, ministr hospodářství Amado Boudou ale ve středu řekl, že na to už je pozdě. Ministerstvo prý začalo splácet dluh už v úterý.

Fernándezová se chystala použít devizové rezervy centrální banky už koncem loňského roku. Dostala se kvůli tomu do ostrého sporu s tehdejším guvernérem centrální banky Martínem Redradem, který byl zásadně proti takovému záměru. Jejich spor vyvrcholil na začátku letošního roku odchodem Redrada z funkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK