ČSÚ: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily o desetihaléře

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu zvýšily o desítky haléřů. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 30,79 koruny za litr, byl tak o 42 haléřů dražší než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o 38 haléřů na průměrných 29,32 koruny za litr. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou podražil o 35 haléřů na průměrných 30,20 Kč/l. Cena plynu LPG vzrostla o čtyři haléře na průměrných 14,65 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů průměrná cena benzinu v uplynulém týdnu stoupla o 28 haléřů na 30,45 koruny za litr a nafta zdražila o 32 haléřů na 28,96 Kč/l.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum stojí za zdražením pohonných hmot růst cen ropy na světových trzích. V minulém týdnu se cena ropy ustálila pod psychologickou hranicí 80 dolarů za barel, což následně vedlo i k růstu průměrných velkoobchodních cen na burze v Rotterdamu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK