Haitská ekonomika letos kvůli zemětřesení může klesnout o 10 pct

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Port-au-Prince 5. března (ČTK) - Ekonomika Haiti v letošním roce kvůli lednovému zemětřesení klesne nejméně o deset procent a inflace prudce vzroste na deset až 20 procent. Uvedla to ve své zprávě Nancy Leeová z amerického ministerstva financí. Původně přitom haitská vláda čekala letos zvýšení hrubého domácího produktu o 3,6 procenta a inflaci osm procent.

Haitská vláda však současně uvedla, že se jí daří obnovovat výběr příjmů do rozpočtu. Kvůli zemětřesení rozpočtové příjmy v lednu dosáhly pouze deseti procent očekávaného výběru. Na konci března však vláda očekává návrat výběru na 60 procent úrovně před zemětřesením a do konce června až 80 procent.

Leeová uvedla, že ekonomická aktivita na Haiti začíná oživovat, hlavně díky mezinárodní pomoci a výraznému přílivu financí. "Po zemětřesení, očekáváme poklese HDP nejméně o deset procent a výrazný růst inflace, snad až na deset až 20 procent, kvůli vážnému nedostatku určitého zboží," uvedla v prohlášení.

Haiti je vysoce závislé na dovozu. Až donedávna však letiště a přístav v Port-au-Prince byly pro komerční potřeby uzavřené. Převody peněz od místních obyvatel pracujících v zahraničí, které tvoří až 20 procent HDP, se však podle Leeové výrazně zvýšily.

Téměř 70 procent veškerých příjmů země pochází od 500 firem. Z těch telekomunikační firmy, včetně společností Digicel a Voila, mají na celkové částce podíl 25 procent a banky téměř 20 procent. Dalším velkým přispěvovatelem do rozpočtu jsou tabákové společnosti, napsala agentura Reuters.

Haiti postihlo 12. ledna zemětřesení, které připravilo o život přes 222.000 lidí. Bez střechy nad hlavou zůstalo přes 1,3 milionu dalších obyvatel země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK