Německo si letos možná půjčí o něco méně, než původně plánovalo

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. března (ČTK) - Německo si v letošním roce zřejmě půjčí méně peněz, než původně plánovalo. Rozpočtový výbor dolní komory parlamentu dnes oznámil, že navrhl snížit nové úvěry pro letošní rok na 80,2 miliardy eur (zhruba 2,07 bilionu Kč) z 85,8 miliardy eur navržených vládou kancléřky Angely Merkelové. Navržená částka je však stále nejvyšší od druhé světové války.

Podle agentury Reuters snížení úvěrů umožňuje silnější ekonomický růst a nižší nezaměstnanost. Výbor se rovněž rozhodl snížit celkové výdaje rozpočtu na 319,5 miliardy eur z 325,4 miliardy eur. Parlament by měl o rozpočtu hlasovat ještě tento měsíc.

I upravené údaje jsou stále nejvyšší od druhé světové války. Předchozí rekord byl z roku 1996, kdy si země půjčila 37,5 miliardy eur.

Rozpočtový deficit Německa loni činil 3,3 procenta hrubého domácího produktu a mírně tak překročil tříprocentní limit stanovený pravidly Evropské unie. V letošním roce však má deficit stoupnout.

Vláda původně čekala, že HDP letos vzroste o 1,2 procenta. Nově však zvýšila svůj odhad na 1,4 procenta. Nezaměstnanost má v průměru stoupnout na 3,7 milionu lidí, dřívější předpověď počítala se 4,1 miliony lidí bez práce, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK