Prodej osobních aut v Číně v únoru stoupl o 45 procent

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 5. března (ČTK) - Prodej osobních automobilů v Číně se v únoru meziročně zvýšil o 45 procent na 881.085 vozů. Růst však kvůli oslavám nového lunárního roku zpomalil ve srovnání s lednem, kdy prodej vyskočil o 84 procent na 1,22 milionu vozů. Oznámilo to dnes Čínské sdružení pro osobní vozy (CPCA).

"Únorový pokles (oproti lednu) nemění letošní příznivé vyhlídky pro trh," uvedlo sdružení CPCA. Oficiální údaje Čínského sdružení automobilových výrobců (CAAM) o prodeji všech motorových vozidel budou zveřejněny příští týden, napsala agentura AP.

V loňském roce se celkový prodej motorových vozidel v Číně díky vládním opatřením na podporu poptávky zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Očekává se, že prodej poroste také v letošním roce, i když mírnějším tempem. To by se podle některých analytiků mělo pohybovat kolem 15 procent.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích. Země loni vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK