Lesy ČR chtějí prodat 1370 objektů, odhadují výnos 700 mil. Kč

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 5. března (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) hodlá v dražbách prodat 1370 zbytných nemovitostí. Odhaduje, že při zhruba dvoutřetinové úspěšnosti dražeb by mohl utržit kolem 700 milionů korun. Majetek, který se nachází na různých místech Česka, by měl podnik prodávat necelé dva roky. ČTK to dnes řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. LČR patří asi polovina lesů v zemi.

Podnik dnes zahájil tendr na výběr firmy, která mu dražby provede. Vítěz zakázky, jejíž předpokládaná hodnota je 69 milionů korun, také zajistí znalecké posudky na ocenění prodávaného majetku. Na podání nabídek mají zájemci čas do 13. dubna.

"Na prodej je nadbytečný majetek, který LČR ke své činnosti nepotřebují," řekl mluvčí. Jsou to například bytové domy, rodinné domy, administrativní budovy, ubytovací zařízení, rekreační objekty, nepotřebné výrobní objekty, nevyužívané garáže či sklady. Mluvčí dodal, že náklady na rekonstrukce, údržby a opravy těchto nemovitostí jsou vysoké a naopak výnosy z jeho pronájmu či provozu jsou nízké.

Formu prodeje veřejnými dražbami LČR podle Boublíka zvolili proto, že chtějí předejít jakémukoliv zpochybňování prodejů. Loni v září například Hospodářské noviny upozornily na údajně pochybný prodej chalupy Lesů ČR v Jizerských horách. LČR jakékoliv pochybení odmítly s tím, že majetek vždy prodávaly transparentně.

V roce 2008 Lesy ČR prodaly 244 nepotřebných objektů za 210 milionů korun. Pro loňský rok předpokládaly prodej asi 400 objektů za celkovou cenu kolem 400 milionů korun. Loni LČR podle předběžných propočtů zvýšily hrubý zisk z předloňských 707 milionů na 750 až 800 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK