Řecký parlament schválil návrh úsporných opatření

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 5. března (ČTK) - Řecký parlament dnes podle očekávání schválil návrh úsporných opatření v objemu 4,8 miliardy eur (asi 123,7 miliardy Kč), který ve středu předložila tamní vláda. Návrh počítá s nižšími výdaji rozpočtu a jeho cílem je snížit dluhové zatížení Řecka. Informovala o tom dnes agentura AP.

Členové parlamentu hlasovali veřejně, kdy se každý z nich k návrhu verbálně vyjadřuje. Už před hlasováním se před budovou parlamentu sešly davy protestujících, které se střetly s policií. Řadoví občané už většinou žádné další utahování opasků nechtějí.

Opatření nyní vejde v platnost jako zákon na ochranu ekonomiky. Počítá například se zvýšením spotřebních daní nebo se snížením platů zaměstnanců veřejné správy až o osm procent.

Realizace úsporných opatření je nezbytná mimo jiné k tomu, aby Řecko přesvědčilo finanční trhy, že si zaslouží příznivější úrokové sazby, když si bude chtít půjčit další peníze. Kvůli dluhové krizi, s ním se teď Řecko potýká, totiž zemi výrazně vzrostly náklady na dluhovou službu. Pro Řecko se tak splátky stávají neúnosné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK