Euro mírně posílilo vůči dolaru

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. března (ČTK) - Euro dnes mírně posílilo vůči dolaru poté, co klesly obavy ohledně rozpočtových problémů Řecka. Dolar nicméně stoupl vůči japonskému jenu, protože údaje o trhu práce v USA podpořily naděje na oživení americké ekonomiky.

Kolem 17:00 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3603 USD a vůči jenu dokonce o 1,6 procenta na 122,93 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 1,5 procenta na 90,38 JPY, napsala agentura Reuters.

Obavy ohledně Řecka klesly poté, co nová emise dluhopisů řecké vlády přilákala silný zájem investorů. Předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker dnes navíc uvedl, že eurozóna Řecku možná nebude muset pomáhat, protože dosavadní kroky, které přijala řecká vláda, jsou dost důrazné na to, aby se Atény s problémy vypořádaly samy.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v únoru zůstala beze změny na 9,7 procenta. Zaměstnavatelé v USA minulý měsíc zrušili 36.000 pracovních míst. Analytici přitom počítali se zánikem 50.000 míst a nárůstem nezaměstnanosti na 9,8 procenta.

"Celkově jsou to pro dolar pozitivní čísla, která naznačují, že ekonomika USA je na cestě k oživení," uvedl analytik Richard Franulovich ze společnosti Westpac.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK