Pražská burza první březnový týden posílila o 1,59 procenta

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Pražská burza během devátého letošního týdne posílila. Hlavní index PX stoupl o 1,59 procenta na 1156,8 bodu. Nejvíce zpevnily akcie mediální společnosti CME, naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla tabáková firma Philip Morris ČR. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Akciové trhy zahájily první březnový týden lehce pozitivní náladou a pražská burza nebyla výjimkou, uvedl analytik Atlantik FT Milan Vaníček. Globální sentiment se podle něj zaměřil především na data z americké nezaměstnanosti za únor, která s úbytkem 36.000 pracovních míst pozitivně překvapila odhady a dále na dění kolem Řecka, kde pozvolna vyplývá, že by mohlo dojít ke zdárnému řešení.

Akcie mediální společnosti CME si během týdne připsaly 10,3 procenta na 558 korun. "Investoři pozitivně přijali vylepšení výhledu ratingu na neutrální z pozitivního od ratingové agentury Moody´s. Zároveň se na titulu projevilo pozitivně nákupní doporučení od Goldman Sachs," uvedl Vaníček.

Naopak nejvíce ztrátovým titulem uplynulého týdne byl byl Philip Morris ČR, když oslabil o rovné jedno procento na 10.200 korun. Titul byl bez kurzotvorných zpráv, doplnil Vaníček.

Z domácích zpráv podle Vaníčka nejvíce zaujalo již nějakou dobu očekávané oznámení společnosti Pegas Nonwovens o zahájení výstavby nového výrobního provozu. Společnost předpokládá uvedení linky do provozu v druhé polovině roku 2011. "Většina analytiků má novou linku zabudovanou do svých modelů a proto byl trh mírně nervózní z dosavadní absence obdobné informace," míní Vaníček. Titul zakončil týden na 429 Kč, což představovalo mezitýdenní pokles 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK